LVG CV z godłem z 1918
Re: LVG CV z godłem z 1918
to byli oficerowie, honor (jeszcze) się liczył... wykryte kłamstwa, to raczej naciągnięcia, niż bajanie, tak, że tak
Łukasz Ulatowski, Zanim rozszyfrowano „Rewolucję”... Grupa Radiowa Naczelnej Komendy Armii kapitana Karola Bołdeskuła 1916 - 1917
https://independent.academia.edu/Ulatowski%C5%81ukasz
- Krzysztof Ju
W temacie zmarłych przed grudniem 1918 r. przypomniało mi się jedno nazwisko, na które kiedyś natknąłem się wertując listy w książce Łukasza Jastrzębia pod długim tytułem "Cena niepodległości. Pamięć historyczna o żołnierzach Wielkiej Wojny i walk o grancie Niepodległej Polski. Ewidencja mogił żołnierskich w zasobach Archiwów Państwowych w Gnieźnie, Koninie, Lesznie, Pile i Poznaniu" dostępnej w całości na stronie Archiwum Państwowego w Poznaniu. Chodzi o Marcina Litwina, pilota FEA 11, który zmarł 26/28 kwietnia 1918 r. w szpitalu wojskowym w Ostrowie i 1 maja 1918 r. został pochowany na nowym cmentarzu katolickim. Polsko brzmiące nazwisko oczywiście niczego jeszcze nie przesądza i trzeba w kaliskim archiwum sprawdzić czy mają o nim coś więcej lub czy zachował się nagrobek z inskrypcjami.
Na listach jest jeszcze jedno nazwisko - Stefan Mierzejewski również pochowany w Ostrowie 19 marca 1920 r. Biogram pilota opublikowano w pracy zbiorowej pt. "Ku czci poległych lotników. Księga pamiątkowa" na stronie 307 z niekonkretnymi informacjami o służbie w niemieckim lotnictwie. W ogóle jest to jeden z wielu biogramów umieszczonych w rozdziale "Życiorysy poległych lotników", gdzie opisano lotników, którzy odeszli w latach 1918-1933 i często wcześniej służyli w lotnictwie jednego z trzech zaborców. Warto więc przestudiować życiorysy i książka jest dostępna online w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej.
Bardzo dziękuję za informacje uzupełniające i kolejne namiary bibliograficznie. Wszystko sukcesywnie sprawdzę.
Katolik, 75% sukcesu.
Najgorzej, najtrudniej jest wyszukać podoficera, który u nas nie służył w lotnictwie i nie dostał awansu oficerskiego po 1918. "Umarł w butach" : (((
Zresztą, jak widzę, sami Niemcy (nie dziwię się, bo kwitów nie ma) mają wielkie kłopoty w uzupełnieniu życiorysów "szeregowych"/ "zwykłych" pilotów lotnictwa pruskiego. Nawet szkic biograficzny dotyczący "starego orła", który popełnił był oeffag na łamach Propellerblatt (powyżej anonsowałem), uzupełniony o wiedzę "kolegów z Niemiec", pokazuje jak trudno coś na ich temat odszukać. W zasadzie notka prasowa, że służył w takiej, a takiej jednostce i dostał Żelazny Krzyż 2 klasy. Zatem kolorowo nie jest...
Dziś trafiłem lotnika - Polaka w Jasta 14, Stanisław (akurat typowo polskie imię, przeszło do Niemiec i choć nie częste, to jednak występowało, Niemców - Kazimierzy, Nikodemów - nie ma), nazwiska nie pomnę, sprawdzę to wrzucę. Weryfikacja dodatkowa w bazach KL Dachau, onże, zamordowany.
Katolik, 75% sukcesu.
Najgorzej, najtrudniej jest wyszukać podoficera, który u nas nie służył w lotnictwie i nie dostał awansu oficerskiego po 1918. "Umarł w butach" : (((
Zresztą, jak widzę, sami Niemcy (nie dziwię się, bo kwitów nie ma) mają wielkie kłopoty w uzupełnieniu życiorysów "szeregowych"/ "zwykłych" pilotów lotnictwa pruskiego. Nawet szkic biograficzny dotyczący "starego orła", który popełnił był oeffag na łamach Propellerblatt (powyżej anonsowałem), uzupełniony o wiedzę "kolegów z Niemiec", pokazuje jak trudno coś na ich temat odszukać. W zasadzie notka prasowa, że służył w takiej, a takiej jednostce i dostał Żelazny Krzyż 2 klasy. Zatem kolorowo nie jest...
Dziś trafiłem lotnika - Polaka w Jasta 14, Stanisław (akurat typowo polskie imię, przeszło do Niemiec i choć nie częste, to jednak występowało, Niemców - Kazimierzy, Nikodemów - nie ma), nazwiska nie pomnę, sprawdzę to wrzucę. Weryfikacja dodatkowa w bazach KL Dachau, onże, zamordowany.
Łukasz Ulatowski, Zanim rozszyfrowano „Rewolucję”... Grupa Radiowa Naczelnej Komendy Armii kapitana Karola Bołdeskuła 1916 - 1917
Zgadzam się w 100%Najgorzej, najtrudniej jest wyszukać podoficera, który u nas nie służył w lotnictwie i nie dostał awansu oficerskiego po 1918. "Umarł w butach"
Życiorys Stefana Mierzejewskiego opracowany przez R.Kulczyńskiego
STEFAN MIERZEJEWSKI
Urodził się 12 sierpnia 1895 roku w Kępnie, jako syn Walentego (aptekarza z Ostrowa Wielkopolskiego) i Anny z domu Gniadkiewicz.
Po ukończeniu Gimnazjum Humanistycznego podjął studia prawnicze na Uniwersytecie w Berlinie.
W dniu 3 maja 1915 roku wstąpił do wojska pruskiego i 2 lutego 1916 roku wyruszył na front francuski, gdzie został ranny dwoma
odłamkami granatu w prawą nogę. Po zaleczeniu obrażeń w dniu 4 stycznia 1917 roku oddelegowano go na kurs
aspirantów oficerskich do Libawy w Kurlandii. Następnie po mianowaniu na kaprala w dniu 27 sierpnia 1917 roku
powrócił do 5. baonu strzelców pod St. Quentin.
Z dniem 30 lipca 1918 roku rozpoczął szkolenie lotnicze w Märkische Flugzeugwerft GmbH w Golm pod Poczdamem,
gdzie wskutek wypadku lotniczego złamał sobie lewe kolano i poranił twarz. Dnia 18 października 1918 roku powrócił
ponownie do szkoły lotniczej. Po rewolucji w Niemczech został 2 grudnia 1918 roku zwolniony ze służby wojskowej.
Wziął czynny udział w powstaniu wielkopolskim rozbrajając żołnierzy niemieckich w Ostrowie Wielkopolskim i Krotoszynie,
następnie wstąpił do Szkoły Pilotów na Ławicy celem dokończenia szkolenia lotniczego. Jednocześnie pełnił też funkcję oficera sądowego.
W dniu 13 marca 1919 roku uszkodził przy wzlocie samolot Rumpler C.I 5410/16.
Dnia 18 czerwca 1919 roku został mianowany podporucznikiem i ukończył podstawowy kurs pilotażu.
Najprawdopodobniej niezwłocznie rozpoczął też wyższy kurs pilotażu na samolotach myśliwskich.
Brał udział w zorganizowanym w dniu 28 września 1919 roku na Ławicy konkursie lotniczym. Zdobył w nim pierwsze miejsce
w kategorii dokładnego lądowania z wyłączonym silnikiem.
Przypuszczalnie w listopadzie, jako w pełni wyszkolony pilot myśliwski trafił do IV Eskadry Wielkopolskiej.
Uległ katastrofie lotniczej w dniu 16 marca 1920 roku w Bydgoszczy. Zmarł od odniesionych obrażeń tego samego dnia.
Pochowany został na cmentarzu w Ostrowie Wielkopolskim.
Dzięki!
Nie nafruwał się przed 26 grudnia 1918 : (((
Znane są jego foty z tego okresu?
Nie nafruwał się przed 26 grudnia 1918 : (((
Znane są jego foty z tego okresu?
A czy był przypadek, ze zgłosił się lotnik, członek Freikorpsu?oficer, który służył w Armii Czerwonej, ukraińskich formacjach miał szansę na pozytywną weryfikację w WP. Członek Freikorpsu - nigdy!!!
członkowie Freikorpsu tak, niejeden; detalicznie lotnicy nie
- Krzysztof Ju
Przypomniała mi się kolejna rzecz. W bazie list strat armii niemieckiej można wyszukać polskobrzmiące nazwiska i potem porównać je z innymi danymi. Jak wejdzie się na wyszukiwarkę bazy na stronie des.genealogy.net to w pole "Reg. o.ä." wpisuje się jedno z haseł ze znakami globalnymi:
flieg*
*flug*
jagd*
*staffel*
*luft*
*bomben*
*beobachter*
*geschwader*
ballon*
Przy każdym haśle wyskoczy kilkadziesiąt lub kilkaset nazwisk, gdzie można wyłapać żołnierzy o polskich nazwiskach, których zarejestrowano na listach strat jako rannych, poległych, zmarłych w szpitalu, zmarłych w wyniku nieszczęśliwego wypadku/rozbicia, zaginęli, znaleźli się w niewoli. Między grudniem 1916 a listopadem 1918 jest luka, bo wtedy rejestrowano nie wg jednostek, lecz nazwiskami alfabetycznie.
Swoją drogą, w ten sposób można też poszukać Polaków-lotników itp. w wyszukiwarce list strat armii austro-węgierskiej.
Wyselekcjonowaną listę nazwisk poległych lotników opublikowano w denkmalprojekt.org na podstawie "Unsere Luftstreitkräfte 1914-18" z 1930 r. + współczesne uzupełnienia na czerwono. Są też inne listy na ww. stronie.
flieg*
*flug*
jagd*
*staffel*
*luft*
*bomben*
*beobachter*
*geschwader*
ballon*
Przy każdym haśle wyskoczy kilkadziesiąt lub kilkaset nazwisk, gdzie można wyłapać żołnierzy o polskich nazwiskach, których zarejestrowano na listach strat jako rannych, poległych, zmarłych w szpitalu, zmarłych w wyniku nieszczęśliwego wypadku/rozbicia, zaginęli, znaleźli się w niewoli. Między grudniem 1916 a listopadem 1918 jest luka, bo wtedy rejestrowano nie wg jednostek, lecz nazwiskami alfabetycznie.
Swoją drogą, w ten sposób można też poszukać Polaków-lotników itp. w wyszukiwarce list strat armii austro-węgierskiej.
Wyselekcjonowaną listę nazwisk poległych lotników opublikowano w denkmalprojekt.org na podstawie "Unsere Luftstreitkräfte 1914-18" z 1930 r. + współczesne uzupełnienia na czerwono. Są też inne listy na ww. stronie.
- Krzysztof Ju
PS. Poluję w źródłach, opracowaniach, bazach danych i na aukcjach m.in. na sterbebildy i książeczki wojskowe z czasów Wielkiej Wojny i kiedyś natknąłem się na Militärpass żołnierza spod Chojnic o nazwisku Johann Grayczyk. Wpisy od 1918 do 1920 r. - kwiecień i maj 1918 r. jako dragon, od czerwca 1918 r. w kilku lotniczych jednostkach, w tym Flieger-Beobachterschule Warschau, FEA 4 i 7. Podrzucam na maila i jak coś jeszcze znajdę to dam znać.
Dziękuję bardzo za wszystko! Zajrzałem na fotki - super - "figurant" spełnia wszelkie przyjęte przeze mnie kryteria "Polaka" : ) Dziś tylko tyle napiszę - cały dzień pracy w upale - zdycham wprost, muszę się położyć, bo jutro też pracuję...