pod redakcją Andrzeja Olejki. Wydawca: Dwory Karwacjanów i Gładyszów w Gorlicach.
"1915 OD PRZEŁAMANIA GORLICKIEGO PO LWÓW" – szkice z działań wojennych Wielkiej Wojny spojrzenie po 110 latach – pod redakcją naukową Andrzeja Olejki. Na niedawnej promocji redaktora nie było. Był zastępczy referat, w którym pada nazwa „Operacja Tarnowsko-Gorlicka". Odżył Lewiatan, którego, jak się zdawało, śp. Jarek Centek urżnął łeb...
Więcej: https://www.muzeum.gorlice.pl/component ... 26?Itemid=
Będzie też promocja w Sanoku: https://www.sanok.pl/asp/spotkanie-auto ... ykul,1,691
1915 OD PRZEŁAMANIA GORLICKIEGO PO LWÓW – szkice z działań wojennych Wielkiej Wojny spojrzenie po 110 latach
1915 OD PRZEŁAMANIA GORLICKIEGO PO LWÓW – szkice z działań wojennych Wielkiej Wojny spojrzenie po 110 latach
— Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
— Ursi, Ursich.
— Ursi, Ursich.
Re: 1915 OD PRZEŁAMANIA GORLICKIEGO PO LWÓW – szkice z działań wojennych Wielkiej Wojny spojrzenie po 110 latach
Ktoś widział spis treści? O książce słyszałem, ale nie przebiła się do mnie świadomość, że to praca zbiorowa. To daje nadzieję, że nie każda złotówka wydana na zakup okaże się marnotrawstwem.
Ursi, spodziewałeś się że nikt Lewiatana nie zeskanował, nim mu łeb urżnięto?
Ursi, spodziewałeś się że nikt Lewiatana nie zeskanował, nim mu łeb urżnięto?
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Re: 1915 OD PRZEŁAMANIA GORLICKIEGO PO LWÓW – szkice z działań wojennych Wielkiej Wojny spojrzenie po 110 latach
Książka jest chyba pokłosiem zeszłorocznej (dość mało rozpropagowanej) konferencji w Siarach. Było tam parę rzetelnych osób, więc pewnie rzeczywiście non omnia vanitas. U wydawcy dowiedziałem się, że rozdali/sprzedali wszystko i jakieś egzemplarze może mieć gmina Sękowa.
To, co nazwałem lewiatanem, mogło w międzyczasie wyewoluować w hydrę...
To, co nazwałem lewiatanem, mogło w międzyczasie wyewoluować w hydrę...
— Ursi, Ursich.
— Ursi, Ursich.
A kto to dokładnie wydaje? Nie mogę znaleźć...
Skoro już w trakcie promocji książka okazała się niedostępna, ciężko będzie na nią wydać cokolwiek. Cóż, najwyżej - ucząc się od miszczuf - trzeba ją będzie zeskanować
Skoro już w trakcie promocji książka okazała się niedostępna, ciężko będzie na nią wydać cokolwiek. Cóż, najwyżej - ucząc się od miszczuf - trzeba ją będzie zeskanować
Wydawca: Dwory Karwacjanów i Gładyszów w Gorlicach.
— Ursi, Ursich.
— Ursi, Ursich.
A widzisz, a ja po sieci szukałem tego, zamiast czytać tutaj...
Ale nie tylko ja się mylę... Albo książka cichcem wyszła w zeszłym roku, albo wkradła się delikatna omyłka matematyczna. W tym roku mamy przecież okrągłą, 111-tą rocznicę...
Tytuł zresztą mocarny, barokowy taki, pełen nawiązań, bo to "spojrzenie... po latach" coś mi przypomina. Działania wojenne wojny to też urzeka swoją drogą.
Ale nie tylko ja się mylę... Albo książka cichcem wyszła w zeszłym roku, albo wkradła się delikatna omyłka matematyczna. W tym roku mamy przecież okrągłą, 111-tą rocznicę...
Tytuł zresztą mocarny, barokowy taki, pełen nawiązań, bo to "spojrzenie... po latach" coś mi przypomina. Działania wojenne wojny to też urzeka swoją drogą.
(Edit)
Przepraszam za zdublowanie informacji, link do wydarzenia w Gorlicach widziałem a tego drugiego linku we wpisie Ursiego nie dostrzegłem.
Można też uczestniczyć w spotkaniu autorskim.
„21 maja 2026 r. (czwartek) o godz. 17:00 w Sali Gobelinowej sanockiego zamku.
Gościem wydarzenia będzie dr hab. Andrzej Olejko, który wygłosi wykład wokół książki oraz przybliży wydarzenia kampanii 1915 roku — od przełamania gorlickiego po walki o Lwów”.
https://www.facebook.com/share/p/1CqK4X ... tid=wwXIfr
Przepraszam za zdublowanie informacji, link do wydarzenia w Gorlicach widziałem a tego drugiego linku we wpisie Ursiego nie dostrzegłem.
Można też uczestniczyć w spotkaniu autorskim.
„21 maja 2026 r. (czwartek) o godz. 17:00 w Sali Gobelinowej sanockiego zamku.
Gościem wydarzenia będzie dr hab. Andrzej Olejko, który wygłosi wykład wokół książki oraz przybliży wydarzenia kampanii 1915 roku — od przełamania gorlickiego po walki o Lwów”.
https://www.facebook.com/share/p/1CqK4X ... tid=wwXIfr